Κορωνοϊός Live Timeline: Η εξέλιξη του κορωνοϊού στο χρόνο

Το χρονικό του κορωνοϊού και τα κυριότερα στάδια της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

31 Δεκ 2019

Πρώτο σήμα κινδύνου για τον Κορωνοϊό

Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, μητρόπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία. Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου. Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν την ανακάλυψη του νέου κορωνοϊού.
11 Ιαν 2020

Πρώτος νεκρός στην Κίνα και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο στην Κίνα. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, ακολουθούμενο από περισσότερα σε κράτη της Ασίας. Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.
20 Ιαν 2020

Ο Κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Την 20ή Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν. Μία ημέρα αργότερα, ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.
30 Ιαν 2020

Η κρίση για τον Κορωνοϊό διεθνοποιείται

Την 30ή Ιανουαρίου, το Παρίσι ανακοινώνει το έκτο κρούσμα στη Γαλλία και το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού στο γαλλικό έδαφος. Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων. Ο ΠΟΫ χαρακτηρίζει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ωστόσο κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα ή τα ταξίδια στη χώρα.
9 Φεβ 2020

Ο Covid-19 φαίνεται πια ασταμάτητος, λένε οι επιστήμονες

Η παγκόσμια επέλαση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, όπως δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότατο ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Επιδημιολόγοι του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».
26 Φεβ 2020

Εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη)

Σε καλή κατάσταση είναι η 38χρονη γυναίκα που διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα. «Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα. «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.
11 Μαρ 2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον Κορωνοϊό ως πανδημία! 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες με 4.291 νεκρούς

Πανδημία χαρακτήρισε τον κορωνοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Η λέξη πανδημία δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη χάθηκε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο» δήλωσε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν. Ο Οργανισμός προέβλεπε από τα τέλη Φλεβάρη πως ο ιός ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία.
12 Μαρ 2020

Ο κορωνοϊός «καταπίνει» την Ευρώπη

Κρούσματα του κορωνοϊού σε σχεδόν 30 χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με περισσότερα από 17.000 κρούσματα και 700 θανάτους στην Ευρώπη, την ήπειρο πλέον την έχουν κατακλύσει φόβοι εξαιτίας της απειλητικής για τη ζωή νέα επιδημία του κορωνοϊού. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου η κρίση επικεντρώνεται στη βόρεια Ιταλία, πλέον όμως εξαπλώνεται γρήγορα, η επιδημία ξεκίνησε με μερικά εισαγόμενα από την Κίνα κρούσματα. η Ιταλία μπήκε ολόκληρη σε καραντίνα και μετατράπηκε σε μία τεράστια «κόκκινη ζώνη» καθώς στη χώρα καταγράφηκαν περισσότερα από 10.000 κρούσματα και 631 θάνατοι. Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες αυτές που έχουν «χτυπηθεί»περισσότερο από τον κορωνοϊό όπως αναφέρει το BBC είναι:

- η Γαλλία όπου έχουν καταγραφεί 1.784 κρούσματα και 33 θάνατοι,

- η Ισπανία με 2.002 κρούσματα και 47 θανάτους,

- η Γερμανία με 1.296 κρούσματα και δύο θανάτους,

- η Ελβετία με 476 κρούσματα και 3 θανάτους,

- το Ηνωμένο Βασίλειο με 382 κρούσματα και 6 θανάτους,

- η Ολλανδία με 382 κρούσματα και 4 θανάτους,

- το Βέλγιο με 267 κρούσματα και έναν θάνατο.

Ενδεικτικός της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι ο χάρτης του BBC. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών μεταβάλλεται διαρκώς.

12 Μαρ 2020

Πρώτος νεκρός από την πανδημία του Κορωνοϊού στην Ελλάδα -Πέθανε ο 66χρονος στο Ρίο

Δεν άντεξε τελικά ο 66χρονος που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο 66χρονος μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε να κρατηθεί στη ζωή, δεν τα κατάφερε και απεβίωσε στις 03:15 τα ξημερώματα. Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος ασθενούς που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό στην χώρα μας, η οποία μετρούσε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα 99 κρούσματα... Χθες το βράδυ παρουσίασε επιδείνωση η υγεία του, καθώς παρουσίασε χαμηλή πίεση και η κατάστασή του είχε κριθεί ιδιαιτέρως κρίσιμη. Τελικά λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα «έσβησε». Από τις 2 Μαρτίου νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου μεταφέρθηκε από την Αμαλιάδα. Είχε παρουσιάσει βαριά πνευμονία και θεωρούνταν σοβαρή η κατάστασή του. Ηταν το ένατο χρονικά κρούσμα στη χώρα και το πρώτο σοβαρό. Στις 6 Μαρτίου η κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Χθες, η υγεία του χειροτέρεψε και «κατέληξε» έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας.

17 Μαρ 2020

Καλπάζει ο κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 7.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.007 ανθρώπους παγκοσμίως, μετά την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο. Περισσότερα από 175.530 κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταμετρηθεί σε 145 χώρες από την έναρξη της επιδημίας.
18 Μαρ 2020

Ανευ προηγουμένου μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο... Κλείνουν τα πάντα...!

Όλες οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο καλούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων αυξάνονται σε όλον τον κόσμο κάτι που κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους όλους τους ηγέτες όλων των χωρών όλου του κόσμου.